Skip to content

Team ITBB/Tjas op de natuurijs!

NATUURIJSVERSLAG door onze eigen Coen van team ITBB/TJAS

De afgelopen weken stonden voor de marathonschaatsers in het teken van natuurijs. Dit begon met een wedstrijd in Haaksbergen. Omdat een groot gedeelte van het peloton zich op dat moment al op de Weissensee (Oostenrijk) bevond, waar 3 dagen later een wedstrijd op het programma stond, werd besloten om een gemengd peloton bestaande uit A-, B- en regiorijders te laten starten. Helaas moest Michael in verband met een kleine blessure deze wedstrijd meemaken als coach. Desondanks stonden bij deze wedstrijd maar liefst 6 Tjassers (Luuk, Floran, Jan-Marten, Hero, Jochem en Coen) aan de start. Waarvan er 3 uitkomen voor ITBB/Tjas.

In de eerste ronden namen de A-rijders meteen het heft in handen waarop Hero en Coen zich besloten achterin te verschuilen terwijl Jochem voorin de koers ging proberen om in de eerste kopgroep te komen. Helaas miste we, ondanks verwoede pogingen van Jochem, de eerste kopgroep en moest Jochem achterin het peloton herstellen van de inspanningen. Doordat het tempo hoog lag tijdens het vormen van de eerste kopgroep, moest menig regiorijder de strijd staken. Dit was ook het geval voor Hero die deze wedstrijd gebruikt heeft voor het ervaren van het schaatsen op nationaalniveau. Toen de kopgroep eenmaal een ronde had gepakt was Coen scherp genoeg om zich voorin de koers te melden. Hij probeerde hier mee te springen in een tweede kopgroep, helaas werd ook deze keer de slag gemist. Terwijl Coen achterin het peloton probeerde te herstellen van de pogingen om in de kopgroep te komen, kwam hij jammer genoeg ten val waardoor hij de wedstrijd moest verlaten. Nadat de kopgroep voor de tweede keer een ronde had gepakt kwam de wedstrijd in een plooi te liggen. Jochem was inmiddels herstelt van zijn inspanning van vroeg in de wedstrijd en positioneerde zich perfect voor de eindsprint. In de laatste bocht ging het echter mis, Jochem werd meegesleurd in een valpartij en kwam hard in de boarding (strobalen) terecht. Als gevolg van deze valpartij ging zijn arm uit de kom. Dit betekende helaas geen Weissensee avontuur meer voor Jochem.

Dit hield in dat de volgende dag maar 1 rijder (Coen) van de ploeg in de Pouwrent bus naar Oostenrijk stapte, om daar de natuurijswedstrijden te rijden. Hier werd het duidelijk hoe groot de verschillen zijn tussen natuur- en kunstijs zijn. Weinig bochten, veel rechtdoor, grote ronden, lange wedstrijden, wind, kou, mooi uitzicht maar bovenal SCHEUREN.

De eerste wedstrijd was er een over 60 km het plan was om zo lang mogelijk te schuilen in het peloton en te hopen dat we zonder vallen de finish konden bereiken. Helaas na 10 km stapte Coen in een scheur en kwam hij toch ten val, hierop volgde een achtervolging van 5km volle bak koersen voordat hij beseft dat terugkomen in het peloton er niet meer inzat. Vervolgens heeft Coen nog 15 km lang getraind voordat hij de wedstrijd verliet.

Twee dagen later stond de wekker erg vroeg voor het Open Nederlands Kampioenschap. Dit was een wedstrijd over 150 km welke al om 8:00 uur ‘s ochtends van start ging. Hierdoor moesten de schaatsen worden ondergebonden terwijl de thermometer -15 graden aangaf. Na 2 km had Coen al door dat hij was opgestaan met een stel bijzonder slechte benen en dat de wedstrijd een lange lijdensweg zou worden. Na 40 km aan solo duurtraining verliet Coen de wedstrijd en was het tijd om de spullen in te pakken. Want, in verband tentamens, was het Weissensee avontuur na 2 wedstrijden alweer voorbij. Wil je zijn interview met schaatsen.nl horen? Klik hier!

Ondertussen hadden we in Nederland ook niet stilgezeten. Terwijl een groot gedeelte van het Peloton op de Weissensee was, is namelijk het gewestelijk kampioenschap op natuurijs verreden. Menig Tjasser trotseerde de elementen om, ondanks negatieve reisadviezen van de KNMI, zich naar de baan in Noordlaren te begeven. Dit bracht Tjas zeker geen windeieren, want onze penningmeester Jip pakte hier het brons bij de dames en Hero wist zich uiteindelijk zelfs tot gewestelijk kampioen te kronen. We naderen het einde van het seizoen en er staan nog maar 3 wedstrijden op het programma. Aanstaande zaterdag zal Coen alleen aan de start staan in Enschede. De week daarop hopen we weer op volle oorlogssterkte naar Dronten af te reizen waar de jongste telg van het team, Jochem, maar liefst 2 marathons(!!!) zal schaatsen. Eerst mag hij gaan kijken of het de beste a-junior op de marathon is en vervolgens mag hij ’s avonds nog een keer in het B-peloton starten. Hierna resteert enkel nog de finale op 3 maart in Leeuwarden. Ook Michael hoopt weer aan de start te staan in Dronten!

Leave a Reply