Skip to content

Vereniging

Welkom op de website van Tjas. Hier vind je alle informatie over de grootste studenten schaatsvereniging van de wereld. Kun je iets niet vinden of heb je een vraag? Mail je vraag naar

Hieronder een samenvatting van Tjas:

Sporten

Bij Tjas kan iedereen sporten. Het maakt niet uit van welk niveau je bent of hoe vaak je wilt sporten, er is altijd wel een training die bij je past! Zo heeft Tjas zowel in de winter- als zomer een uitgebreid aanbod om te kunnen trainen. Even alles op een rijtje:

In de winter zijn er drie verschillende schaatsgroepen, elk ook weer onderverdeeld in verschillende niveaus.

 1. Leergroepen, 5 niveaus
  Schaats je in de leergroep, dan schaats je één tot twee keer per week (je kunt kiezen) op de speciale Tjas-uren. Je wordt ingedeeld naar je schaatsniveau en de trainers doen hun uiterste best om jou beter te leren schaatsen.
 2. Trainingsgroepen, 3 niveaus
  Hierin trainen de schaatsers van Tjas met meer ervaring. Technisch wordt prima tot goed gereden en op hoger tempo getraind. De techniek wordt verder verfijnd en er wordt gewerkt aan de conditie. De aanpak is trainingsgericht en het doel is om sneller en mooier te kunnen schaatsen en af en toe tot altijd gewoon lekker te komen trainen.
 3. Hardrijders, 3 niveaus
  Hierin trainen de schaatsers van Tjas met meer ervaring en daarnaast wedstrijden willen rijden. Er wordt technisch goed gereden en op een hoog tempo getraind. De techniek wordt verder verfijnd en er wordt gewerkt aan de conditie. Er wordt getraind op extra uren naast de Tjas-uren. Hierdoor is er ruimte voor meer individuele aandacht. De aanpak binnen de trainingen is wedstrijdgericht met als doel om sneller en mooier te kunnen schaatsen. Daarnaast hebben de trainingen als doel om wedstrijden (IUT/NSK) te rijden bij de beste categorieën. Hardrijders, in het bezit van een KNSB-licentie, kunnen daarmee bijna elke weekend wel aan een schaatswedstrijd meedoen.

Naast de wekelijkse trainingen wordt er in december een winterreis naar Collalbo, Italië, georganiseerd. Hier kan je schaatsen op een echte buitenbaan of skiën/boarden op de nabijgelegen pistes.

Waar de winter stopt, gaat Tjas verder. Direct na het sluiten van de ijsbaan beginnen bij Tjas de zomertrainingen. Alle zomertrainingen zijn zo veel mogelijk op verschillend niveau, zodat iedereen lekker kan blijven trainen. In aanloop naar de Batavierenrace kan je het hardlopen eindelijk eens goed onder de knie krijgen. Ook wielrennen kan bij Tjas. Met als hoogtepunt natuurlijk het Ardennenweekend in mei. Daarnaast biedt Tjas schaats-specifieke droogtrainingen, waarmee je je optimaal kunt voorbereiden op een nieuw winterseizoen. Naast de verschillende vaste trainingen worden er clinics georganiseerd, bijvoorbeeld sprintclinics.

Wedstrijden

Tjas organiseert zowel in de winter als in de zomer wedstrijden. De WedCie organiseert vier schaatswedstrijden in de winter, en vijf wielerwedstrijden in de zomer. Daarnaast organiseert de LoopCie minstens vier hardloopwedstrijden, en bereidt alle Tjassers voor op de Batavierenrace. Daarnaast kunnen alle Tjassers meedoen aan Nederlandse Studenten Kampioenschappen (NSK’s) en Inter-Universitaire Toernooien (IUT’s). Deze worden georganiseerd door alle studenten schaatsverenigingen over heel Nederland.

Andere activiteiten

Maar Tjas is veel meer dan alleen sporten. Ook voor de gezelligheid kan je altijd bij ons terecht. Een greep uit alles wat Tjas nog meer biedt.

Borrels & Feesten

De BorrelCie van Tjas organiseert elke donderdag een gezellige borrel in Cafe de Walrus (Pelsterstraat 25). Een borrel is de perfecte gelegenheid om je mede-Tjassers wel eens in andere kleding zien dan een schaatspak en om elkaar gezellig te spreken zonder gestoord te worden door een serieuze training! Spreek met je schaatsgroepje af en kom met z’n allen gezellig borrelen!

Daarnaast worden er, naast het feest in de KEIweek, jaarlijks een aantal themafeesten georganiseerd in Cafe de Walrus. De BorrelCie verzorgt de aankleding van de kroeg, passend bij het thema van die avond.

Batavierenrace

Tjas doet elk jaar mee met deze twee grote studentenestafettes. Aangezien naast de prestatie, ook de gezelligheid hoog in het vaandel staat, wordt er bij deze estafettes met zowel een prestatie- als een bierteam deelgenomen.

De Batavierenrace vindt plaats in april. De route van de Bata loopt van Nijmegen naar Enschede. Een afstand van ruim 175 kilometer, onderverdeeld in 25 etappes, verdeeld in drie ploegen. De start is om 0.00u vrijdagnacht en na een intensieve nacht en dag hardlopen is er zaterdagavond een afsluitend feest op de campus in Enschede.

Reizen

Tjas gaat ieder jaar minstens tweemaal richting het buitenland. Eind december wordt er een week geschaatst, geskied, gechilld en gefeest in het Italiaanse Collalbo. De perfecte hoogtestage voor de echte sporters, of een goed excuus voor een extra vakantie!

Daarnaast gaat Tjas elk hemelvaartweekend op de fiets richting de Belgische Ardennen. Ook hier wordt vier dagen lang gewielrend maar is er ook voldoende ruimte voor ontspanning. Bij beide reizen is er altijd ruimte voor sporters van elk niveau, iedereen kan mee! De ReisCie neemt de organisatie van beide reizen voor haar rekening.

Introductieweekend

Aan het begin van ieder studiejaar organiseert de IntroCie een introductieweekeind naar het mooie Schiermonnikoog. Daar kunnen de eerstejaars kennismaken met Tjas en mede-Tjassers. Tijdens de droogtrainingen op het strand worden de beentjes klaar gestoomd voor het schaatsseizoen. De rest van het weekend worden er leuke activiteiten georganiseerd en gaan we los in de Toxbar. Iedereen die ooit mee is geweest zal bevestigen dat je het als eerstejaars niet mag missen!

Het kamp is bedoeld voor eerstejaars Tjassers die zich nu aanmelden en voor Tjassers die zich het afgelopen jaar hebben aangemeld na oktober (toen het introkamp al was geweest). Dit jaar is het introkamp van 29 september – 3 oktober 2023.

Ledenweekenden

Tweemaal per jaar vinden er ledenweekenden plaats. Elk jaar is er rond april een Wie is de mol weekend. Daarnaast is het andere ledenweekend tegelijk met het introkamp. Ondanks dat dit in een andere groepsaccommodatie is dan het introkamp, vindt er tijdens de commissierondjes en in de bar altijd voldoende integratie plaats. Dit is dus het moment nog veel meer Tjassers te leren kennen!

En nog veel meer…

Hiernaast bieden we nóg veel meer, zodat je je bij Tjas nooit hoeft te vervelen. Denk aan een Dies, een BBQ, commissies, disputen, etentjes, trainingskampen, clinics, een gala, etc. etc…

Lidmaatschap

Er bestaat een onderscheid tussen drie verschillende lidmaatschappen bij Tjas.

 • Normaal lidmaatschap
  Voor maar 41 euro per jaar ben je volwaardig lid van Tjas. Dit betekent in de winter 2x per week schaatsen (en 1 krachttraining en 1 spinningles), in de zomer 5 x per week trainen (2 droogtrainingen, 1 fietstraining, 1 krachttraining, 1 skeelertraining). Daarnaast kun je naar alle andere activiteiten die Tjas ook biedt, zoals hierboven beschreven.
 • Halfjaarlijks lidmaatschap
  Vanaf 1 februari kun je ook lid worden. Voor dit halfjaarlijks lidmaatschap betaal je 20 euro. Hiervoor kun je nog ongeveer twee maanden, 2x per week meetrainen op het ijs. Vervolgens kan je tot september meedoen aan de zomertrainingen. Het halfjaarlijks lidmaatschap loopt in september over in een normaal lidmaatschap.
 • Proeflidmaatschap
  Ben jij nog niet helemaal overtuigd of wil jij je studententijd gewoon zo goedkoop mogelijk beginnen? Word dan eerst proeflid! Voor maar €10,- ben je van 1 september tot 1 november volwaardig Tjas-lid. Hierna loopt je proeflidmaatschap over in het normale lidmaatschap.

Overtuigd?