Skip to content

Schaatsen

Bij Tjas is het mogelijk om op ieder niveau te schaatsen. Voor recreanten is het mogelijk om twee keer in de week te trainen op onze schaatsuren, fanatiekere gevorderde schaatsers kunnen “hardrijder” worden, zodat zij vaker kunnen trainen. Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende schaatsgroepen waar je bij Tjas in kunt trainen. Let op: niks is verplicht bij Tjas, je bent dus niet verplicht naar de trainingen te komen!

In het schaatsseizoen 2023-2024 zijn er drie schaatsuren in de week (zie trainingstijden hier). Voor recreanten is het mogelijk om bij maximaal twee van de drie schaatsuren per week te komen trainen. Je mag zelf bepalen bij welke twee schaatsuren je komt trainen.

Naast de schaatstrainingen is het bij Tjas mogelijk om drie keer per jaar deel te nemen aan interne schaatswedstrijden voor Tjassers. Ook hier kan iedereen aan meedoen, ongeacht je niveau. Daarnaast kan je deelnemen aan Inter Universitaire Toernooien (IUT’s) en Nederlandse Studentenkampioenschappen (NSK’s) om je te meten met andere studenten uit heel Nederland.

Schaatsgroepen

Er zijn bij Tjas maar liefst elf verschillende schaatsgroepen, er is dus altijd wel een groep die bij jou past. Deze groepen worden begeleid door trainers vanuit Tjas. Er zijn drie verschillende soorten groepen: leer-, trainings-, en hardrijdersgroepen. Hieronder vind je meer uitleg. Je kan hier een quiz doen om te kijken welke groep bij je past.

schaatsgroepen
Schaatsgroepen Tjas. Oplopend van niveau (links naar rechts). Groen is het laagste niveau, Hardrijders 1 het hoogste.

Leergroepen

Van beginneling tot schaatser die in één keer de hele bocht pootje over kan én daarmee snelheid kan maken. Je schaatst 2x per week op het Tjas uur, wil beter leren schaatsen en zal daarom ook vaak aanwezig zijn.
Algemene doelen: houding, hoeken, recht op de schaatsen staan, zijwaartse afzet en op één been kunnen glijden.

Mensen die (bijna) nooit of zeer lang geleden geschaatst hebben, of alleen op kunst- of ijshockeyschaatsen. In deze groep leer je basistechnieken om voortgang te boeken in het schaatsen.

Doel: zelfstandig in één keer een (of meerdere) rondje(s) rijden.

Groen

Oranje

Mensen met enige ijservaring. Er wordt eerst gewerkt aan de basishouding en -techniek. Af en toe wordt er ook aandacht aan de bocht besteed.

Doel: goed op één been glijden en in de schaatshouding en aantal rondjes rijden met een aantal overstappen in de bocht.

Hier wordt gewerkt aan de bocht. Ook wordt er aan de volgende dingen gewerkt op het rechte stuk: zijwaartse afzet, recht op de schaatsen staan en diep zitten.

Wit

Vanaf deze groep wordt de algehele techniek verder verbeterd, met als voornaamste doel het leren overstappen gedurende een gehele bocht. Daarnaast wordt hier een wat groter beroep op je conditie gedaan en wordt eraan gewerkt om de snelheid te verhogen.

In deze groep wordt de techniek verder onder de loep genomen en ook het uithoudingsvermogen wordt aardig op de proef gesteld.

Doel: een aantal rondjes snel kunnen rijden, een goede schaatsconditie opbouwen.

Blauw

Trainingsgroepen (3, 2 en 1)

Hierin trainen de schaatsers van Tjas met meer ervaring. Het niveau is ongeveer vanaf groepje blauw. Basistechniek wordt hier verder toegepast en met meer snelheid. Technisch wordt prima tot goed gereden en op hoger tempo getraind. De techniek wordt verder verfijnd en er wordt gewerkt aan de conditie. Aanpak is trainingsgericht.
Doel: sneller en mooier kunnen schaatsen en af en toe tot altijd gewoon lekker komen trainen.

Hardrijders (3, 2 en 1)

Hierin trainen de wedstrijdgerichte schaatsers van Tjas. Het niveau is ongeveer vanaf groepje blauw en wordt verdeeld in HR 1, 2 en 3. Er wordt technisch goed gereden en op een hoog tempo. De techniek wordt verder verfijnd en er wordt gewerkt aan de conditie. Er wordt getraind op meerdere dagen dan Tjas-uren en hierdoor kan meer individuele aandacht worden besteed. Aanpak is wedstrijdgericht: je kunt bijna ieder weekend een wedstrijd rijden, waarbij coaches aanwezig zijn vanuit Tjas.
Doel: sneller en mooier kunnen schaatsen, IUT/NSK’s rijden bij de beste categorieën.

Hardrijders zijn fanatieke schaatsers. Je moet qua schaatsniveau net zo goed of beter zijn dan leergroep Blauw. Dit komt in de praktijk neer op: in één keer de hele bocht pootje over kunnen, én daarmee snelheid kunnen maken. Hardrijders krijgen 3 keer per week training van ervaren trainers. Daarnaast bezitten hardrijders een licentie, waardoor ze bijna élk weekend een wedstrijd kunnen schaatsen.

Trainingstijden:
Maandag, dinsdag of donderdag (afhankelijk van je niveau)
Woensdag 16:45 - 18:00
Zondag 18:30 – 19:30

Nog even alles op een rijtje:
● 3 keer per week training;
● 1 keer per week vrij schaatsen (of training geven);
● Een fanatieke en hechte trainingsgroep, met ervaren trainers van Tjas;
● Schaatsen op rustige uren met goed ijs, en op woensdag zelfs meer dan 1 uur;
● Bijna elk weekend een wedstrijd waar je vanaf €3,- aan mee mag doen;
● Kosten zijn: €195 (baankaart) + €42,15 (optioneel licentie voor wedstrijden)
● Je woensdag baankaart kan je deels terugverdienen als je 1 keer per week training geeft op het Tjasuur waar je zelf niet traint.

Wil je weten of hardrijder worden iets voor je is? Schaats dan een paar keer mee met de hardrijders; stuur een e-mail naar de sportcommissaris () en vraag naar een proefbaankaart. Hiermee kan je 5 woensdagen en 5 zondagen meetrainen!

Wil je hardrijder worden? Het enige wat je hoeft te doen is het machtigingsformulier opsturen naar .