Skip to content

Extra uitleg over de loting

Introductie

Ik heb sinds afgelopen loting veel vragen over het loting systeem en de procedure daarvoor gekregen. Eigenlijk te veel vragen om nog allemaal binnen enigszins redelijke tijd te beantwoorden. Op deze pagina vind je hopelijk antwoord op alle vragen die je hebt. Mocht je na het lezen van deze pagina toch nog vragen hebben, stuur die dan alsjeblieft op volgende wijze via de mail; vragen over de procedure (“waarom kiezen jullie ervoor dit zo te laten werken?”) naar , vragen over het systeem (“hoe werkt dit in de code?”) naar .

Basisuitleg procedure

De loting is niet compleet willekeurig, er zijn twee uitzonderingen:

  1. Leden die minder vaak geschaatst hebben dit seizoen hebben voorang.
  2. Maar hierbij tellen 3 trainingen voor hardrijders als 2 trainingen voor recreanten.

De eerste uitzondering lijkt mij vrij logisch, we streven er naar iedereen even vaak te laten schaatsen. De tweede uitzondering is omdat hardrijders onder normale omstandigheden 3 trainingen per week hebben en recreanten 2. Omdat er natuurlijk betaald wordt voor een baankaart willen we deze verhouding in stand houden.

Omdat de verhouding van trainingen in de loting meegenomen wordt, mogen recreanten ook naar het zondaguur.

Bij elke training (maandag, donderdag, zondag) zullen 2 trainers en 1 EHBO’er zijn, dat betekent dat er 27 rijders kunnen komen. Op de maandag en donderdag zijn 5 van deze plekken voor Kras, wat betekent dat er 22 plekken voor Tjassers over blijven. Op zondag zijn alle 27 plekken voor Tjassers.

Vragen & Antwoorden

Ik heb me niet ingeschreven, kan ik nog schaatsen?

Misschien. Plaats een berichtje onderaan de pagina van de loting uitslag om met mensen die een invaller zoeken in contact te komen.

Ik kan niet meer op de dag dat ik ingedeeld ben, wat nu?

Plaats een berichtje onderaan de pagina van de loting uitslag om met mensen die willen invallen in contact te komen. Als het je echt niet lukt om een invaller te vinden, stuur dan een mailtje naar (niet via een appje aan een bestuurslid). Zorg dat je op tijd begint met het zoeken van een invaller, want als wij pas op de dag van de training horen dat je niet kan lukt het ons ook vaak niet meer nog iemand te vinden.

Ik had me wel ingeschreven maar ben niet ingedeeld, waarom?

De loting kijkt naar het totaal aantal keren dat je al geschaatst hebt en geeft voorrang aan mensen die het minst geschaatst hebben. Dat betekent dat mensen die bij vorige loting niet geschaatst hebben nu wat in mogen halen, hierdoor was er helaas niet genoeg plek voor iedereen om aan de beurt te komen. Als het aantal keren geschaatst voor iedereen gelijk is (met het hardrijdersvoordeel meegerekend) wordt er pas willekeurig geloot. Na de trainingen waar nu voor geloot is hebben recreanten 2 of 3 keer getraind en hardrijders 3 of 4 keer (mits je voor beide lotingen hebt ingeschreven).

Waarom wordt er naar het totaal aantal keren getraind gekeken en niet het aantal keren deze loting?

Ten eerste willen we niet dat mensen die zich zijn vergeten in te schrijven of waarbij iets technisch fout gegaan is meteen een paar van hun weinige trainingen dit jaar missen. Daarnaast vinden we het cruciaal dat je geen enkel nadeel ervaart als je wegens corona je niet inschrijft. Als je een loting niet mee doet omdat je in quarantaine zit of klachten hebt kan je deze trainingen later inhalen. Hetzelfde geldt wanneer je een training mist, dit houden we bij en wordt in de telling verwerkt. Op deze manier voorkomen we hopelijk dat mensen bij twijfel toch naar de training komen. Tot slot wordt er uiteindelijk ook per loting een aantal trainingen willekeurig verdeelt waardoor sommige mensen een keertje meer kunnen trainen. Het verschil van één training per loting lijkt niet heel groot, maar als het niet bijgehouden zou worden zou het kunnen dat sommige mensen elke loting een training meer krijgen en andere nooit. In een seizoen waar zo weinig getraind kan worden kan dat cumulatieve verschil relatief best groot worden, wanneer je het elke loting mee laat tellen zal het verschil kleiner blijven. Om nieuwe leden niet een oneerlijk voordeel te geven krijgen zij in de telling een startwaarde, deze is de modus van het aantal trainingen dat andere Tjassers in hun groep (hardrijders of recreanten) hebben gehad op moment van inschrijven.

Waarom wordt het meegeteld als ik voor iemand inval?

Bij de eerste loting heeft voornamelijk het bestuur naar vervanging gezocht, dit gebeurde via een reservelijst maar ook door rond te vragen. Het zou niet eerlijk zijn als de mensen die het meeste contact hebben met bestuursleden daardoor ook “gratis” vaker mogen schaatsen. Bij het huidige systeem waar mensen eerst zelf vervanging zoeken willen voorkomen dat de mensen die het meeste rondvragen of het snelst reageren dit oneerlijke voordeel krijgen. Tjassers die stage lopen, minder mensen binnen de vereniging kennen of simpelweg niet zo vaak op hun telefoon kijken hebben immers net zo veel recht op training.

Werkt het hardrijdersvoordeel wel?

Ja. Hoewel ook hardrijders nog niet heel vaak kunnen trainen, kunnen ze wel vaker trainen dan recreanten. Ik ben niet zo goed in dit simpel verwoorden, dus het volgende stukje wordt een beetje technisch. Hieronder vind je een histogram van het aantal keren dat hardrijders en recreanten hebben kunnen trainen na de huidige loting.

Het programma voor de loting vergelijkt per training hoe vaak een willekeurig gekozen Tjasser heeft geschaatst, n, met het minimum van hoe vaak andere Tjassers die diezelfde dag kunnen hebben geschaatst, nmin. Voor recreanten geldt; als n kleiner of gelijk is aan nmin mag je die dag trainen. Voor hardrijders geldt; als n kleiner of gelijk is aan 1,5nmin mag je die dag trainen. De factor 1,5=3/2 komt van de 3 trainingen die hardrijders hebben voor elke 2 trainingen voor recreanten. De meeste recreanten komen op 2 tot 3 trainingen, voor hardrijders zou je dan uit komen op 3 tot 4,5 trainingen. Halve trainingen kan natuurlijk niet dus kom je op 3 of 4 trainingen. Pas als een significant deel van de recreanten 4 trainingen heeft gehad zullen hardrijders op 5 en 6 keer komen. Omdat je met discrete trainingen werkt zal het altijd enigszins met horten en stoten blijven gaan. De recreanten die op 1 training en hardrijders die 1 of 2 trainingen uit komen hebben zich alleen voor de eerste loting ingeschreven of hebben zich ingeschreven voor dagen die het populairst zijn. Er is één hardrijder die al 5 keer getraind heeft, omdat deze persoon erg vaak ingevallen heeft.

Code

De code voor het programma van de loting is hier te vinden op GitHub. De code staat hier om de loting transparanter te maken en zodat jullie kunnen helpen de loting te verbeteren. Heb je een fout gespot of heb je een voorstel voor een betere implementatie? Laat het dan vooral weten via een issue of pull request!

Tot slot

De procedure en implementatie van de loting is weinig gecommuniceerd met jullie, mijn excuses daarvoor. Hoewel ik veel van jullie moet teleur stellen met het aantal trainingen en vast niet iedereen het eens zal zijn met de exacte procedure hoop ik wel dat jullie geloven dat we ons best doen om in deze tijd iedereen op een veilige en eerlijke manier te laten trainen.
– Thijs