Meteen naar de inhoud

Voorbeschouwing tijdrit van Aduard 28 juni 2023

  • door

Parcours

De tweede tijdrit van het jaar 2023 zal ten noorden van Aduard verreden worden. Een dorp met 2240 inwoners (2022), in het Gronings Auwerd genoemd. Het dorp is ontstaan na het stichten van een klooster, de St. Bernardusabdij van Aduard, in 1192. Dit klooster groeide uit tot één van de invloedrijkste kloosters van de Ommelanden; dit mogelijk vooral omdat het klooster het ontginnen en afwateren van de woeste gronden, destijds een groot probleem, serieus nam. 

Dit brengt ons meteen bij een historische trekpleister waar de 13,2 kilometer tellende tijdrit de Tjassers langs zal voeren. Één van de belangrijkste maatregelen die het klooster trof op het gebied van afwatering, was het uitgraven van een nieuw kanaal; het Aduarderdiep. Het Aduarderdiep is een door historici fel betwist kanaal. Dit omdat van oorsprong een bouwjaar van 1415 werd bepaald, terwijl later onderzoek mogelijk toont dat een wilg die gebruikt werd bij de bouw, al in 1285 gekapt werd! Dit is een aanzienlijk verschil van 130 jaar! Veel tijd om de graafkunsten van de vroegere vaklieden te bekijken zullen de renners van Tjas niet hebben. De focus zal voor hen liggen op een ellenlang recht stuk langs het water, waar bij een zuiderwind de tijdrit zal voelen als een ware klimtijdrit. 

De renners rijden over het zuidelijke rechte stuk het dichtste langs Aduard. De renners rijden hier over de naar een verzetstrijder vernoemde weg ten noorden van het Van Starkenborghkanaal. Dit kanaal is de verbindende factor tussen het Prinses Margrietkanaal en het Eemskanaal, geschikt voor schepen tot 2500 ton. Aan de linkerkant zullen de renners zicht hebben op Aduard. Gezien het geroemde en schijnbaar prachtige klooster, dat Aduard ooit groter heeft gemaakt dan het toenmalige Groningen, is gesloopt, laat de Wedcie de renners vooral niet dóór Aduard rijden. Als er toch geen beeldschone plaatjes te schieten zijn, hoeft een toeristisch rondje natuurlijk ook niet. 

Langs de route liggen vervolgens in het Aduarder Voorwerk en het Fransumer Voorwerk boerderijen die in tijden van het Aduarderklooster sterk verbonden waren met dit klooster. Deze boerderijen zijn op wierden (terpen) gebouwd, en staan daarmee op bijna 3 meter NAP. Deze hoogtemeters gaan de renners ook zeker wel voelen. Een anonieme deelnemer vertelde ons zijn klimverzetje alweer te gaan monteren. Ook zullen er mogelijk speculaties ontstaan over fietswissels, gezien de tijdritfiets hier wellicht tekort komt ten opzichte van een klimfiets. 

De weg die de renners langs een aantal historische voorwerken voert, is overigens op zichzelf ook al een prachtig en intrigerend stukje historie. Vanuit het volgende dorp op de route, Feerwerd, loopt de Medenerweg naar Aduard. Dat is, heel toevallig, precies de weg waar heel Tjas straks met brandende benen overheen zal knallen! Deze van oorsprong kleiweg werd toentertijd onderhouden door boeren uit de voorwerken, maar is geasfalteerd toen er sprake was van een Tjastijdrit over deze historische parel.

De tweede Tjastijdrit van 2023 gaat over wegen waar de wind vrij spel heeft, en een aerodynamische houding dus cruciaal kan gaan worden. Echter, mits de wind goed staat, zullen er nagenoeg supersonische snelheden gehaald worden op het stuk met de wind in de rug. Wie weet het minste tijd te verliezen met de wind tegen, en wie weet het beste de wind in de zeilen te pakken zodra deze een duwtje in de rug biedt? Of zal het verschil gemaakt worden op het relatief grote aantal hoogtemeters dat het parcours kent?

Vertrek Refide Zernike: 18.00 uur

Start eerste renner: +- 18.45

Finish laatste renner: +- 19.30

Afstand: 13,2 kilometer

Favorieten

Met het oog op de Tour de France die zaterdag start zullen de renners met de grootste topvorm aan de start staan van de Tjas tijdrit, de 3 weekse koers door het Franse land is immers een uitfietstocht vergeleken met deze prestigieuze Tjas koers. De startlijst is nog niet definitief, maar we hebben de kenners van de Tjas tijdrit gevraagd voor een voorspelling van de kandidaats-winnaars op basis van de voorlopige deelnemerslijst. 

Bij de heren zien we een paar erg interessante namen op de lijst staan. De naam van de eerste renner waar menig wielerkenner direct enthousiast van wordt is Matthias Wieringa. Deze klasbak wist van alle voorlopige deelnemers bij de vorige tijdrit het beste te scoren en is dus automatisch een groot favoriet om hoge ogen te gooien bij de tijdrit van Aduard. Echter merken wij via enig strava-onderzoek op dat Wieringa de laatste tijd meer met het hardlopen bezig is dan met het fietsen. is dit een revolutionaire nieuwe trainingswijze die de wielersport zal doen schokken na een nieuw topresultaat van Wieringa? Wij zijn erg benieuwd wat hij in petto zal hebben!

De volgende renner waar we veel van verwachten is de alleskunner uit Assen. Tim de Hooge hoort met zijn fysieke krachten al bij de top, maar op karakter is deze beuker tot de grootste dingen in staat! Bij de vorige tijdrit viel de Hooge net buiten de top 10, maar met de huidige voorlopige deelnemerslijst verwachten wij dat de Hooge die prestatie moet kunnen overtreffen. Het enige gevaar is dat de Hooge zijn trainersinstinct boven komt drijven tijdens de tijdrit en hij de andere renners zal willen helpen met sneller en beter fietsen. Kan hij gefocust blijven en een gooi naar het podium doen?

Normaal gesproken een onbetwiste topfavoriet, maar via korte lijntjes met de renners zijn wij te weten gekomen dat Rutger Anema last heeft van een knieblessure. Zal hij in staat zijn pijnvrij te kunnen koersen en de benen te kunnen laten spreken? En heeft de blessure zijn voorbereiding niet te veel belemmerd? Wij denken dat de door iedereen geliefde Drachtenaar een mooie prestatie kan neerzetten, mits de blessure niet te veel roet in het eten gooit. De gunfactor heeft Anema in ieder geval wel bij het publiek!

De laatste mannelijke deelnemer die we voorbeschouwen is Roel van den Akker. De afwezige bij de vorige tijdrit. Bij de afmelding werd destijds gezegd dat dit kwam door een noodlottige blessure die de avond van tevoren zou zijn opgelopen, maar met de renners van tegenwoordig die vaak zand in de ogen van de concurrentie strooien weet je het nooit zeker! Wellicht was de prestatiedruk destijds te veel voor van den Akker, of speelden er nog andere dingen? Veel onzekerheid dus over de staat van deze beginnende coureur. Zal van den Akker wél in Aduard aan de start staan en de benen kunnen laten spreken?

Bij de vrouwen staan er een paar echte kleppers aan de start van de tijdrit. 80% van de top 5 van de tijdrit van Peize zullen aanwezig zijn om weer te strijden om de bloemen. Te beginnen met de huidige nummer 2 van het wielerklassement, Anouk Volkers. Deze echte sportvrouw is hard bezig zich naar de top van de lokale wielerranglijsten te werken en weet zichzelf keer op keer te bewijzen bij de koersen in de buurt. Kan ze deze topvorm doorzetten en de hoogste trede van het podium in Aduard opspringen? Wij kijken ernaar uit om te zien tot wat Volkers in staat zal zijn!

De volgende renster bewijst zichzelf als waar wielertalent en presteert boven verdienstelijk in de lokale wielerkoersen. Lisanne Pap heeft de smaak te pakken! In de vorige tijdrit een fractie langzamer dan Volkers, maar een paar weken verder in het seizoen en een ander parcours kunnen de verhoudingen zomaar doen omdraaien! 

Een vrouw die ook mee moet kunnen met de besten is Anne Meijer. Onze journalisten hebben echter wel vernomen dat Meijer een toch wat bijzondere wedstrijdvoorbereiding had op de maandagavond voorafgaand aan de tijdrit. We vinden het erg mooi om te zien hoe er geëxperimenteerd wordt met de wedstrijdvoorbereiding en juichen deze ontwikkelen ook zeker toe, maar vragen ons toch af of deze specifieke voorbereiding nou echt prestatieverhogend zal werken. We zullen het woensdagavond weten!

Jip Bangma is nog een vrouw die in dit rijtje past van topklasse rensters en mogelijke winnaars van de befaamde tijdrit van Aduard. Bangma heeft de smaak van het fietsen lekker te pakken en lijkt naar ons weten een goede voorbereiding te hebben gehad voor de laatste belangrijke wedstrijd voordat het peloton met zomerreces gaat. Wij zien Bangma dus ook zeker als groot kanshebber voor het podium en misschien nog wel meer!

De laatste renster die wij willen benoemen als mogelijk kanshebber voor de overwinning is Julia Boers. De oplettende wielerfanaat heeft wellicht gezien dat Boers wel bij de vorige tijdrit aanwezig was, maar niet op de uitslag stond. Boers heeft namelijk in Peize de prachtige foto’s gemaakt van de renners die op de sajT te vinden zijn. Ze heeft dus goed kunnen kijken wat zowel de sterke als zwakke punten zijn van de concurrentie, wat ze in haar voordeel kan gebruiken als ze morgen zelf aan het stampen is op de trappers rondom Aduard. Kan ze de concurrentie verrassen en met flitsende snelheid de andere dames te kijk zetten?

Favorieten volgens de kenners:

*** Matthias Wieringa, Anouk Volkers, Lisanne Pap

** Tim de Hooge, Rutger Anema, Anne Meijer, Jip Bangma, Julia Boers

* Roel van den Akker

Weer en TV

De weersvoorspelling is nog erg onzeker en kan dus tot op het laatste moment de tactiek van de renners nog laten veranderen. Zoals het nu lijkt verwachten wij geen neerslag tijdens de tijdrit en een matige tot vrij krachtige wind vanuit het zuiden. Zoals eerder benoemd zou een zuiderwind voor enorm spektakel kunnen zorgen aangezien de laatste kilometers van het parcours in een rechte lijn naar het zuiden lopen. Zijn de renners net iets te diep gegaan en komen ze de man met de hamer tegen op dit kaarsrechte stuk, dan kan er zomaar nog met minuten gesmeten worden. Dus voor zowel de toeschouwer als de renner zal het van groot belang zijn om deze voorspelling in de gaten te houden!

Tot onze grote teleurstelling hebben de grote streamingdiensten wederom een onbenullige keuze gemaakt door geen live verslag te geven van de Tjas tijdrit van Aduard. We raden de fanatieke wielerfans dus aan om fysiek naar het parcours te komen om zo de renners aan te moedigen en ze die extra paar watt te laten trappen!

Meedoen met de tijdrit kan ook nog ter plekke. We hopen jullie in grote getalen te zien in Aduard en omstreken, wij hebben er in ieder geval enorm veel zin in!

Geef een reactie