Meteen naar de inhoud

Voorbeschouwing tijdrit Eemskanaal 13 september 2023

Parcours

Het is alweer tijd voor de derde, en laatste, tijdrit van 2023. Een laatste kans om nog eenmaal te laten zien uit wat voor hout je nou echt gesneden bent. Of dat nou een slippertje op de natte wegen van Aduard, een verkeerde afslag, wind, een slechte dag, of een tegenligger was, alles kan hier recht worden gezet. Nog één keer.  

Het mooie aan een tijdrit is de verderfelijke, goddeloze, doch zuivere strijd met jezelf. Het is balanceren en doseren, aerodynamica en puur vermogen. De benen zijn dwars en besluiten meteen te branden, het hart besluit zo snel te kloppen dat de hartslagmeters van slag raken. Geen wiel om in te duiken, dus het hele frontale oppervlak maakt kennis met een niet te stoppen, oersterk element. De wind. Het voelt als klimmen, minus de top en de uitzichten. Het voelt oneindig, en herculisch. Gelukkig is er het variërende parcours om het hoofd bij de les te houden. Dat scheelt, normaliter. 

De renners zullen ditmaal echter worden blootgelegd aan een parcours dat daar geen rekening mee houdt. De route ligt namelijk precies parallel aan het Eemskanaal. Het tussen 1866 en 1876 aangelegde kanaal ligt tussen Groningen en Delfzijl, maar verving in haar eerste jaren het Damsterdiep nog niet volledig als scheepsvaartverbinding. Dit ondanks dat het kanaal tactischer lag, en op veel plekken zo’n 60 meter breed was. Het kwam, eigenlijk, juist door het succesvolle effect van het kanaal. De afwatering bleek zo goed te gaan, dat de stroomsnelheid te hoog was voor een groot deel van de scheepsvaart.  

Pas in 1953 werd dit opgelost, door het verdiepen van het kanaal. Zo werd het Eemsknoal de belangrijkste verbinding tussen Groningen en Delfzijl, en een grote schakel in een groter geheel. Zo is het Eemskanaal een deel van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Één van de belangrijkste, en drukste vaarroutes van Nederland. Deze geul verbindt de havens van IJmuiden en Rotterdam met die van Groningen en Noord-Duitsland. Op dit moment wordt het Eemskanaal flink verbreed; Rijkswaterstaat wil grotere binnenvaartschepen over het traject kunnen laten varen.  

Het parcours van de tijdrit wordt geopend in de buurt van de Slochtersluis, die het Sloterdiep met het Eemskanaal verbindt. De route wordt aan de zonnige kant van het kanaal verreden (Route du Soleil gaat niet voor niets naar het zuiden!), en zal de renners in eerste instantie zo’n 6,5 kilometer naar het oosten leiden. Met de wind van voren voelt deze tijdrit een klein tandje zwaarder dan een beklimming van de Tourmalet, de Furkapas, en de Stockeu. Met de wind in de rug, voelt het als een afdaling zonder enige vergelijking. Dit stuk zal, logischerwijs, ook precies dezelfde afstand zijn. De totale afstand zal dus zo’n 13 kilometer bedragen!  

De wind staat hier natuurlijk bijna altijd tegen, maar niet iedereen zal behoefte hebben aan een flinke klim. Zo is het besluit genomen, in uiterst eenzijdig overleg met de uci, om op dezelfde weg weer om te keren. Er is dus maar één bocht. Technisch sterk door de bochten rijden maakt dus bijzonder weinig uit. Zo rijden de renners van Tjas hetzelfde traject tweemaal, en kunnen ze tot tweemaal toe genieten van de grote schepen die ze mogelijk op het kanaal kunnen zien varen. Dus, fietsende Tjaslieden, houd de schepen in de gaten. Groet ze nog even, vertel ze dat het dit jaar het 70-jarige jubileum van het voor scheepsvaart geschikt maken van het kanaal is, en knal vol goede moed de finish tegemoet.  

Vertrek Refidé Zernike: 17.30 uur 

Start eerste renner: +- 18.15 uur 

Finish laatste renner: +- 19.00 uur 

Afstand: 13,0 kilometer 

Favorieten

Dit unieke maar historische tijdritparcours schreeuwt om een renner die uitblinkt in verschillende kwaliteiten. We zijn op zoek naar een winnaar die het vermogen in de benen heeft, de aerodynamica in de houding, de concentratie in het hoofd en de motivatie in het hart. Wederom hebben we de kenners van de Tjas tijdrit gevraagd voor een analyse van de voorlopige deelnemerslijst.  

De eerste naam die we bespreken is klein van structuur maar groots in de wielersport; Ard Stuiver. Denk je aan wielrennen, dan denk je aan Stuiver. De klasse spat van hem af en dat heeft hij in het verleden al meermaals bewezen. Verhalen vertellen dat het eerste woord dat Stuiver als klein mannetje kon zeggen “derailleur” was, tot teleurstelling van mama Stuiver. Echter is er één echt zwak punt van Stuiver, en dat is zijn liefde voor het repareren van fietsen. Mocht het noodlot toeslaan en een voorganger pech krijgen, dan zal het voor Stuiver haast onmogelijk zijn om niet te stoppen en te helpen met de reparatie van de fiets. Zal onze topfavoriet zijn concentratie kunnen behouden bij zijn eerste Tjas tijdrit? 

Zeg je het woord topfavoriet, dan zeg je Juup Kuperus. Zo groot als de opluchting van de concurrentie was dat de naam Kuperus de afgelopen tijdritten niet op de startlijst verscheen, zo groot is de angst nu hij wel op de voorlopige lijst staat. De man zette in 2021 het hele deelnemersveld bij het grof vuil door zijn bijna supersonische snelheden. Heeft Kuperus zichzelf na enige tijd afwezigheid klaar kunnen stomen voor de strijd met Stuiver?  

Door het pannenkoekvlakke parcours in het oosten van Stad, denkt iedere tjasser aan hetzelfde. We rijden in de richting van Oosterwijtwerd. De lokale held zal het waar willen maken hier! We kijken dus allen naar Roel van den Akker. De ware vedette van Tjas. Met voorkennis over de bocht in het parcours, is er niks dat hem nog kan stoppen. De huidige Tjas-scoritopouleleider staat door de voorsprong in de Vuelta gemotiveerd aan de start. Zijn grote motor kan het verschil maken in deze winderige tijdrit. Hij schijnt brommers te vreten als ontbijt!  

Iedereen weet, een tijdrit liegt nooit. Het gaat erom wat de renner en de fiets samen kunnen, en als de renner de naam Rutger Anema heeft dan weet je dat het een zeer sterke combinatie is. Anema is een zekere podium kandidaat, mits hij pijnvrij kan trappen. En dat is maar de vraag met de vervelende knieblessure waar Anema al langere tijd mee kampt. Daarnaast zien wij nog een gevaar voor deze klepper uit Drachten. Het parcours is zo opgesteld dat de renners op een gegeven moment elkaar tegemoet zullen fietsen. Amicaal en charmant dat Anema is, zal hij met iedereen een praatje en dolletje willen maken. Gaat dit hem teveel tijd en dus een hoge klassering kosten? 

Tot grote teleurstelling van zowel de renners als de organisatie gebeurde bij de vorige tijdrit (Tijdrit van Aduard, 26/6/2023) het geen waar iedereen voor vreest; meerdere renners reden verkeerd. Onder de ongelukkigen waren Tim de Hooge en Matthias Wieringa. Deze heren zullen met opluchting naar de bekendmaking van het parcours hebben gekeken toen ze zagen dat verkeerd rijden praktisch gezien onmogelijk is op het parcours langs het Eemskanaal. Kunnen zij de frustratie van de vorige keer omzetten in de extra paar wattages die nodig zijn om het verschil te kunnen maken? 

Twee renners met grote naam van dienst maar met hun seizoensdebuut bij de Tjastijdritten zijn Ruben Feringa en Luuk ten Berge. Een tip voor de concurrentie; kijk niet naar de kuiten van Feringa voorafgaand aan de race. Deze schijnen zo groot te zijn dat zelfs de moed van werelds grootste renners in de schoenen zakt wanneer deze gespot worden. Zoals de naam al doet vermoeden is ten Berge een echte klimmer, zoals hij afgelopen zomer bewees in de Franse Alpen (aanrader; bekijk de Strava verhalen van ten Berge over de ritten in de Alpen!). Flink balen voor onze Zuiderling dat zijn aantal deelnames aan Tjas tijdritten nu het aantal hoogtemeters in dit parcours overstijgt, maar met zijn sportieve kwaliteiten en mentale wilskracht verwachten we dat ten Berge hoge ogen kan gaan gooien. 

Andere nog interessante namen om te noemen zijn die van Arjen Dolman, de altijd goed gemutste trainer die aast op zijn eerste podiumplek, Youri Lieverdink, de Tjasser die nog maar net Tjasser is maar voelt alsof hij dat al jaren is en Manno Kolvoort, de debutant die zeker niet onderschat mag worden! 

In het deelnemersveld bij de dames zien we twee opvallende namen die afgelopen weekend nog bij een koers in onze hoofdstad waren te bewonderen, Annick van der Woude en Anouk Volkers. Deze twee meiden bestormen de wielerwereld met hun natuurlijke talent en onuitputtelijke wilskracht. Ons lijkt het geen toeval dat de grote Annemiek van Vleuten in hetzelfde weekend haar laatste koers rijdt en haar carrière beëindigd als dat deze Tjas Toppers schitterden in hun koers. Ze bezorgen angst aan van Vleuten dat ze stopt met het wielrennen, maar kunnen van der Woude en Volkers elkaar ook scherp houden? 

De eerste aanmelding zijn bij een tijdrit van Tjas, zegt vaak iets over de wedstrijdvoorbereiding. Ben je er zo snel bij, dan zit je al flink op een tijdrit te azen. We letten dus ook zeker op Fleur Verhoog. De eerste 2 tijdritten denderde ze al als een dolle over het parcours, nu is het tijd om écht orde op zaken te stellen. Ze schijnt een werelds niveau te hebben gehaald, en kan het vuur weleens bij de gevestigde orde aan de schenen leggen. Het beperkte aantal hoogtemeters in het parcours lijkt ze niet fijn te vinden, maar wind tegen lijkt immers ook op klimmen!  

Een andere ondertussen vertrouwde naam op de deelnemerslijst is Lisanne Pap. Zij behoorde ook tot het eerdergenoemde ongelukkige groepje renners die bij de vorige tijdrit niet de juiste route te pakken hadden. Ze zal zich dolgraag willen revancheren bij deze race, en wij geven haar een goede kans. De concurrentie zal haar wellicht onderschatten vanwege haar teleurstellende maar verklaarbare resultaat van de vorige keer, en dit kan alleen maar in het voordeel van Pap werken! 

Favorieten volgens de kenners: 

*** Ard Stuiver, Juup Kuperus, Anouk Volkers, Annick van der Woude 

** Luuk ten Berge, Ruben Feringa, Arjen Dolman, Matthias Wieringa, Fleur Verhoog, Lisanne Pap 

* Tim de Hooge, Youri Lieverdink, Manno Kolvoort, Rutger Anema, Roel van den Akker 

Weer en TV

De organisatie heeft wederom goed gelobbyd bij de weergoden. Het lijkt erop dat er de misschien wel perfecte weeromstandigheden voor een tijdrit zullen zijn tussen Ruischerbrug en Woltersum op de namiddag van woensdag 13 september. Een strakke maar net niet vervelende noorderwind dient rekening mee gehouden te worden, maar zal niet tot de grootste verschillen leiden. 

Zo goed als het lobbyen bij de weergoden is gelukt, zo faliekant is het lobbyen bij de grote streamingsdiensten mislukt. Eurosport gaf de onbegrijpelijke voorkeur voor een koersje in Spanje terwijl we van Ziggo niet eens een waardige reactie kregen. De organisatie moet bekennen dat de NOS wel interesse had getoond, maar dat dit financieel gezien een onredelijk aanbod was. Helaas zal er dus wederom geen live verslaggeving zijn van de prestigieuze tijdrit. We raden dus iedereen die dit leest aan om fysiek naar het parcours te komen en om zo de renners dat extra beetje aan te moedigen, wat ze zeker verdienen! 

2 reacties op “Voorbeschouwing tijdrit Eemskanaal 13 september 2023”

Geef een reactie