Meteen naar de inhoud

Voorbeschouwing tijdrit van Peize 24 mei 2023

  • door

Parcours

Deze tijdrit de tijdrit van Peize noemen, doet eigenlijk geen recht aan de omgeving. Deze ongeveer acht kilometer lange ronde voert de renners, één voor één, door De Onlanden. De Onlanden draagt deze naam, omdat het gebied in het verleden regelmatig onder water stond. Dit land was dus én niet bruikbaar voor landbouw, én niet bruikbaar om tijdens een tijdrit eens flink te vlammen. Tegenwoordig doet het prachtige stuk natuur ook dienst als waterbergingsgebied, zodat ons geliefde Groningen niet verandert in het Venetië van het noorden.

De dappere renners knallen tijdens de tijdrit langs de 120 treden tellende 26 meter hoge uitkijktoren, “Het Beeld”. Deze toren heet Het Beeld, omdat er in 1300 een monniksroute lag van het klooster in Aduard naar de kerk in Vries. Vaak pauzeerden de monniken even op een hoger gelegen zandkop die boven het moeras uit stak. Op deze rustplaats zou een beeld hebben gestaan. Nu staat er een prachtige uitkijktoren, waar begin dit jaar nog bijna een ramp plaatsvond. Twee vloerplaten waren hier verwijderd door vandalen. Maar, gelukkig lijkt de toren op tijd geopend om ook vanaf hoogte de tijdrit te bekijken!

De uitkijktoren schijnt, gek genoeg, niet speciaal voor deze tijdrit gebouwd te zijn. Op de juiste momenten is hier een verscheidenheid aan diersoorten waar te nemen. Enkele otters bezoeken in hun vrije tijd regelmatig het prachtige moeraslandschap in De Onlanden, maar schijnen nogal schuw te zijn. Vossen en reeën schijnen hun toevlucht te zoeken nabij of in de dichte boomwallen in De Onlanden. Ook leven hier, het hele jaar door, Exmoor pony’s. Herkenbaar aan hun witte neus. Uit een passage van de website van WNDL: “hun wittige snuit, net alsof ze in een zak met “meel” hebben gezeten.” Natuurlijk is er ook zo nu en dan een visarend te bewonderen.

Maar, de echte beesten zijn natuurlijk de menselijke motoren op de racefietsen van Tjas-lieden (en de Pinarello van Filippo Ganna!). Daags na het helse overlevingsweekend in de Belgische Ardennen, is het natuurlijk nog maar gissen naar de vorm van de renners die hier hebben gekoerst. Zullen ze op hoogtestage hun vorm hebben gevonden? Of zit de vermoeidheid tot in de tenen, na (bijna) verplicht koersen op de Stockeu?

Vertrek Refide Zernike: 18.00 uur

Start eerste renner: +- 18.45

Finish laatste renner: +- 19.30

Afstand: 8,2 kilometer

Favorieten

Door het pannekoekvlakke parcours is deze tijdrit een kolfje naar de hand van de echt grote motoren van het peloton. Een naam waar we dan gelijk aan moeten denken is Thomas Wiarda. De winnaar van het fietsklassement in 2021 is bezig met zijn afscheidstournee in de lage landen en wij verwachten dat Wiarda zich nog graag een laatste keer wilt laten zien. Is de druk van het land teveel of kan Wiarda het nog één keer waarmaken?

Een andere grote naam die we vinden bij de inschrijving is Filippo Ganna. De aanwezigheid van deze meervoudig wereldkampioen tijdrijden is voor velen wellicht een verassing, maar na zijn uitvallen in de Giro d’italia van 2023 lijkt het een logische stap om zo weer zijn vorm te vinden. Maar het is natuurlijk gissen naar de fysieke én mentale staat van dit Italiaanse beest na zijn onfortuinlijke coronabesmetting. Is Ganna op tijd hersteld om weer te kunnen pieken? Wij vragen het ons af.

Arjen Dolman is een volgende kanshebber op de overwinning. De altijd goed gemutste trainer is op hoogtestage geweest naar de Ardennen. Het luttele aantal hoogtemeters in het tijdritparcours moet Dolman goed liggen. Echter heeft Dolman al meerdere keren lek gereden in de opstart van dit seizoen, wat ons dus doet twijfelen aan zijn huidige vorm. Mocht hij tijdig hersteld zijn van dit mechanisch falen dan is dit zeker een man om in de gaten te houden!

Een verassende maar zeer aangename naam op de inschrijflijst is Tim de Hooge. De misschien wel meest geliefde schaatstrainer van Tjas schijnt eigenlijk helemaal niet van fietsen te houden. Toch heeft de Hooge afgelopen weekend vele kilometers op de tweewieler gemaakt in de Ardennen. Ook al was de Hooge zelf wisselend enthousiast over zijn prestaties, zien wij de potentie er zeker in zitten. Hoe diep kan de Hooge gaan en kan hij daarmee de grote namen verassen?

Iemand die wist te schitteren in de Ardennen was Roel van den Akker. Met prachtige tijden op de Stockeu, de ambitie om diezelfde klim ’s nachts te rijden, de Giro d’Italia en het gravelwerk dat deze econometrist heeft gereden, is de vorm zo hoog als mogelijk in deze periode. Met wedstrijdervaring in het schaatsen, zou van den Akker ook een voordeel kunnen hebben op vele andere deelnemers met minder ervaring. Zenuwen in bedwang houden zal hij zeker kunnen! 

De laatste mannelijke deelnemer die we genoemd willen hebben staat bekend als Rutger Anema. Deze echte rasaanvaller met een verfijning sprintje is een lichtgewicht vergeleken met enkele andere deelnemers die aan de start zullen staan. Zowel voor het puntenklassement als het bergklassement zou Anema een goede kans op maken. Helaas voor de talentvolle Drachtenaar betreft de rit van morgen een tijdrit en geen koers waar punten voor het puntenklassement of bergklassement te verdienen zijn. Een grote aderlating, maar wellicht kan hij deze teleurstelling omzetten in strijdlust en zo de tijdritkanonnen verassen! Helaas schijnen de benen de vele aanvallen bergop in de cols van de Ardennen wel zwaar te verteren, dus het is de vraag of het herstel snel genoeg komt.

Anouk van Vleuten, vroeger bekend als Anouk Volkers, is een talentvolle allround coureur uit de buurt van Alkmaar. In haar eerste koers van enkele weken geleden wist ze gelijk de hoogste trede van het podium te veroveren. Kan ze deze goede vorm doorzetten naar de echt grote wedstrijden, zoals de tijdrit van Tjas? Wij denken van wel! Een goede voorbereiding in de Ardennen en een echte topsportmentaliteit lijken ons de perfecte ingrediënten voor een mooi resultaat in Peize.

We weten eigenlijk nog niet zoveel over haar kwaliteiten, maar toch zijn er hoge verwachtingen van de voorzitter van G.S.S.V. Tjas. Anne Meijer staat namelijk tot onze vreugde aan de start van de tijdrit! In de Ardennen bewees ze goed mee te kunnen en te beschikken over een setje sterke bovenbenen. Is Meijer in staat om deze power ook op de vlaktes van de Onlanden te ontbranden? En gaat haar populariteit van het voorzitterschap vleugels geven of zorgt het juist voor wat onbedoelde druk die haar prestaties kunnen belemmeren?

Een niet te missen deelnemer op de startlijst is ook Lisanne Pap. Deze fanatiekeling bleek op hoogtestage in Malmedy behoorlijk sterk te zijn, vooral zodra het stijgingspercentage boven de 12% kwam! Natuurlijk zijn berggeiten niet altijd even degelijk in zo’n vlakke tijdrit, maar ook de hoogtecentimeters in de Onlanden moeten goed worden verteerd. Zeker iemand om op te letten!

Een late aanmelding was er voor een grote favoriet (van Rutger): Imke Valkenburg, gewaardeerd trainster en sterke hardrijder. Sterk wind mee en wind tegen, wat erg handig is in de winderige Onlanden. Normaal zeker een favoriet, nu na een incident in de Ardennen een slag in het wiel. Gaat dit haar teveel afremmen?

Favorieten volgens de WedCie

*** Thomas Wiarda, Anouk van Vleuten

** Arjen Dolman, Filippo Ganna, Anne Meijer, Roel van den Akker

* Tim de Hooge, Rutger Anema, Lisanne Pap, Imke Valkenburg

Weer en TV

In het noordelijkste puntje van Drenthe kan het soms stormen en spoken, wat tot grote invloed kan zijn voor de tactieken van de renners. Gelukkig voor zowel de coureurs als de vele supporters langs de route lijkt het morgenavond droog te blijven in de Onlanden. Er staat een lichte tot matige wind vanuit het Noorden, met mogelijke windstoten tot 40km/u. Dit zal zorgen voor grote snelheden op de laatste richting het zuiden lopende kilometers van het parcours. Maar hebben de renners dan nog kruid in de benen of hebben ze zich opgeblazen op de stukken met de neus in de wind in de eerste helft van de tijdrit?

Helaas zal er door onvoorziene omstandigheden geen live uitzending beschikbaar zijn van de koers. Daarom raden wij aan voor iedereen die zelf niet meedoet aan de wedstrijd om te komen kijken bij dit spektakel net buiten de stad. De start en finish zal zijn bij de parkeerplaats bij de uitkijktoren in de Onlanden (https://goo.gl/maps/BTjRFKrxXaNm2a7r8). Wij hebben er enorm veel zin in en hopen jullie in grote getalen morgenavond te zien!

Geef een reactie