• Hele jaar
  • Winter
  • Zomer

Op deze pagina volgt een beknopte beschrijving van de schaatsgroepen van Tjas. De trainers coördineren samen met de sportcommissaris de indeling en schuiven rijders door of terug. Het streven is om de groepsgroottes in balans te houden en aansluit bij het niveau van de schaatser. Vragen kunnen gemaild worden naar sportcommissaris@tjas.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 1. Schaatsgroepen Tjas. Oplopend van niveau (links naar rechts). Groen is het laagste niveau, Hardrijders 1 het hoogste.


Leergroepen

Van beginneling tot schaatser die in één keer de hele bocht pootje over kan én daarmee snelheid kan maken. Je schaatst 2x per week op Tjas uur, wil beter leren schaatsen en zal daarom ook vaak aanwezig zijn. Algemene doelen: houding, hoeken, recht op de schaatsen staan, zijwaartse afzet en op één been kunnen glijden.

Groen: Mensen die (bijna) nooit of zeer lang geleden geschaatst hebben, of alleen op kunst- of ijshockeyschaatsen. In deze groep leer je basistechnieken om voortgang te boeken in het schaatsen met als doel zelfstandig in één keer een (of meerdere) rondje(s) rijden.

Oranje: Mensen met enige ijservaring. Er wordt eerst gewerkt aan de basishouding en -techniek. Af en toe wordt er ook aandacht aan de bocht besteed. Doel: goed op één been glijden en in de schaatshouding en aantal rondjes rijden met een aantal overstappen in de bocht.

Wit: Hier wordt gewerkt aan de bocht. Ook wordt er aan de volgende dingen gewerkt op het rechte stuk: zijwaartse afzet, recht op de schaatsen staan en diep zitten.

Rood: Vanaf deze groep wordt de algehele techniek verder verbeterd, met als voornaamste doel het leren overstappen gedurende een gehele bocht. Daarnaast wordt hier een wat groter beroep op je conditie gedaan en wordt eraan gewerkt om de snelheid te verhogen.

Blauw: In deze groep wordt de techniek verder onder de loep genomen en ook het uithoudingsvermogen wordt aardig op de proef gesteld.
Doel: een aantal rondjes snel kunnen rijden, een goede schaatsconditie opbouwen.

Trainingsgroepen

Trainingsgroep 3
Trainingsgroep 2
Trainingsgroep 1

Hierin trainen de schaatsers van Tjas met meer ervaring. Het niveau is ongeveer vanaf groepje blauw. Basistechniek wordt hier verder toegepast en met meer snelheid. Technisch wordt prima tot goed gereden en op hoger tempo getraind. De techniek wordt verder verfijnd en er wordt gewerkt aan de conditie. Aanpak is trainingsgericht.
Doel: sneller en mooier kunnen schaatsen en af en toe tot altijd gewoon lekker komen trainen.

Hardrijders

Hardrijders 3
Hardrijders 2
Hardrijders 1

Hierin trainen de wedstrijdgerichte schaatsers van Tjas. Het niveau is ongeveer vanaf groepje blauw en wordt verdeeld in HR 1, 2 en 3. Er wordt technisch goed gereden en op een hoog tempo. De techniek wordt verder verfijnd en er wordt gewerkt aan de conditie. Er wordt getraind op meerdere dagen dan Tjas-uren en hierdoor kan meer individuele aandacht worden besteed. Aanpak is wedstrijdgericht: je kunt bijna ieder weekend een wedstrijd rijden, waarbij coaches aanwezig zijn vanuit Tjas.
Doel: sneller en mooier kunnen schaatsen, IUT/NSK's rijden bij de beste categorieën.

Voor meer informatie en kosten: zie kopje 'Hardrijders'


Twitter